Rodzaje Kamieni Nerkowych

Choć kamica moczowa w swoich skutkach doprowadza do zawsze tych samych skutków, to skład kamieni nerkowych może być bardzo zróżnicowany. Zależy on od składu chemicznego moczu i składników, których w moczu jest zbyt dużo. Jakie rodzaje kamieni nerkowych możemy wyróżnić w naszym organizmie?


Kamica szczawianowo – wapniowa

Jak sama nazwa wskazuje, kamica szczawianowo – wapniowa skutkuje powstawaniem kamieni składających się w głównej mierze ze szczawianów i wapnia. W przypadku zdiagnozowania tego rodzaju kamicy, należy zaprzestać spożywania mleka, nabiału, roślin strączkowych, produktów kiszonych, serów dojrzewających, żółtek jaj oraz kakao, czyli produktów bogatych w wapń. Ponadto nie powinno konsumować się zbyt dużych ilości szczawiu, rabarbaru, szpinaku i kawy. W przypadku wystąpienia tego rodzaju kamicy należy ubogacić dietę w owoce i produkty zbożowe.

Kamica moczanowa

Kamica moczanowa jest stosunkowo prosta w leczeniu. czasami wystarczy stosować zwykłe tabletki, które zawierają składniki rozpuszczające moczany. W przypadku kamicy moczanowej, najlepszym sposobem walki z nią będzie unikanie potraw takich jak mięso (zwłaszcza wieprzowiny i baraniny), śledzi, sardynek, orzechów, a także czekolady i kakao. W zamian za nie, można wprowadzić do diety dużą ilość nabiału i cytrusów.

Kamica fosforanowa

Kamienie nerkowe w postaci fosforanów czyli inaczej mówiąc kamica fosforanowa, to schorzenie w przypadku którego ograniczamy spożywanie następujących potraw: szpinak, szczaw, rabarbar, kakao, mleko i jego przetwory, jaja oraz mocna herbata i kawa. Walkę z tą odmianą kamicy warto wspomóc odpowiednią dietą, która w swoim składzie będzie zawierać dużo makaronów, pieczywa, soków, cytrusów a także – kaszę.

Kamica cystynowa

Kamica moczowa cystynowa to schorzenie, które jest niestety wrodzone. Jednak możemy ograniczyć jego wpływ na nasze życie, wzbogacając naszą dietę o produkty takie jak mleko i jego przetwory. Skuteczna walka z tym rodzajem kamicy będzie opierała się na rezygnacji w głównej mierze z mięs i innych produktów o dużej zawartości białka.

Pamiętajmy również o tym, że w przypadku każdego rodzaju kamicy niewskazane jest stosowanie dużej ilości soli w diecie. Unikajmy również produktów zawierających duże ilości sztucznych konserwantów. Ich miejsce w diecie możemy zastąpić dużą ilością wody, naparami ziołowymi i oczywiście herbatą. Z tym że herbata powinna być delikatna. Mocne napary bardzo wpływają na jakość moczu, doprowadzając do jego silnego zagęszczenia i tym samym – do zwiększenia narostu złogów kamicznych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *